Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 1 sztuka mały pęczek pietruszki
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 6 łyżek orzeszków pinii
- 1 łyżka soli morskiej
- 6 łyżek świeżego startego Parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwy
- 1/2 szklanki mąki
- sól do smaku
- 500 g spaghetti
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory blanszuj we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Zdejmij skórki, delikatnie wyciskając tak dużo pestek jak to możliwe. Pokrój w cienkie plasterki i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Odstaw do lodówki, kilkakrotnie zmieniaj papierowy ręcznik tak, aby wsiąkało w niego możliwie najwięcej soku z pomidorów.
- Pietruszkę, oliwki,orzeswzki pinii i sól morską rozdrobnij za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy. Dodaj Parmezan. Przestaw mikser na małe obroty i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
- Oliwę do smażenia podgrzej na patelni do bardzo wysokiej temperatury. Plasterki pomidorów dokładnie obtocz w mące. Smaż porcjami dopóki nie nabiorą złotej barwy i nie staną się chrupiące. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręcznikui posyp solą.
- W międzyczasie włóż makaron do granka z gotującą się osoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i wymieszaj z oliwkowym pesto. Przełóż do salaterki i ułóżna wierzchu usmażone plasterki pomidorów. Podawaj natychmiast po sporządzeniu.