Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 4 sztuki filiżanki liści świeżej bazylii
- filiżanka startego parmezanu
- 1 sztuka filiżanka orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
- 1 sztuka filiżanka oliwy z oliwek
- 6 sztuk obranych ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłuskane orzechy włoskie wkładamy do miksera i włączamy kilka razy co kilka sekund, rozdrabniając je w ten sposób. Następnie dodajemy bazylię i ponownie rozdrabniamy. Tak samo robimy po dodaniu czosnku. Włączamy mikser w tryb ciągły i dodajemy małą strużką oliwę. Łyżką zgarniamy masę ze ścianek, dodajemy parmezan i miksujemy co kilka sekund włączając mikser. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy do wystygnięcia. Mieszamy z gorącym sosem w garnku, w którym gotowaliśmy makaron.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników