Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Staropolska kapusta wigilijna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 1 sztuka duża cebula
  • 5 dag  suszonych grzybów
  • 4 łyżki  oleju rzepakowego
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki jagody jałowca
  • 2 sztuki listki laurowe
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 1 szczypta  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zachowując wywar.
  2. Kapustę kiszoną opłucz, odsącz i odciśnij. Następnie włóż ją do garnka z wywarem z gotowania grzybów. Dolej przegotowanej wody tak, by kapusta była cała przykryta.
  3. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kapusty razem z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz jagodami jałowca.
  4. Doprowadź kapustę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 35 minut. Dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszając od czasu do czasu gotuj, aż płyn odparuje.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE