Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 sztuka duża cebula
- 5 dag suszonych grzybów
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2 sztuki jagody jałowca
- 2 sztuki listki laurowe
- sól
- czarny mielony pieprz
- 1 szczypta cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zachowując wywar.
- Kapustę kiszoną opłucz, odsącz i odciśnij. Następnie włóż ją do garnka z wywarem z gotowania grzybów. Dolej przegotowanej wody tak, by kapusta była cała przykryta.
- Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kapusty razem z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz jagodami jałowca.
- Doprowadź kapustę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 35 minut. Dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszając od czasu do czasu gotuj, aż płyn odparuje.
Źródło przepisu: Smacznego!