Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/3 szklanki ryżu arborio
- 400 g zielonych szparagów
- 100 ml białego wina
- 1 l bulionu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz, umyj, odetnij końcówki, a resztę pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć ryż i chwilę podsmażaj. Gdy się zeszkli wlej odrobinę bulionu i wsyp szparagi. Mieszaj, aż do wchłonięcia płynu i znów dolej bulion. Ponownie mieszaj, a gdy płyn się wchłonie dolej wino.Mieszaj, aż ryż będzie miękki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka