Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
15 dag serka homogenizowanego
15 dag mąki
15 dag masła
1 szczypta soli
- Wierzch tarty
2 sztuki pory
40 dag pomidorków koktajlowych
50 dag szpinaku
25 dag serka śmietankowego
20 dag sera rokpol
2 sztuki jajka
ser żółty
ostra papryka mielona
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj serek, masło i sól. Wyrób na gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na 45 minut do zamrażalnika.
- Wierzch tarty: Pory pokrój w krążki i zblanszuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i osącz.
- Szpinak rozmroź, podsmaż i odparuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie dodaj por, serek, pokruszony rokpol i jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
- Blachę wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 10 minut w 220 st. C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie masę szpinakową. Na wierzch ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
- Ciasto ponownie zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka