Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka jajko
- 1.5 szklanek mąki pszennej
- trochę ciepłej wody
- Farsz
- 150 g grzybów suszonych
- 150 g kapusty kiszonej
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę, jajko i szczyptę soli połącz, dodając wodę zagnieć.
- Farsz: Grzyby ugotuj, zmiel razem z pokrojoną i podsmażoną cebulą. Kapustę ugotuj, odciśnij i pokrój nożem. Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
- Uszka: Luźne ciasto rozwałkuj, pokrój w paski, z których utwórz kwadraciki o boku długości 3 cm. Na kwadraciki nałóż porcję farszu, złóż w trójkąty, które potem sklej w uszka. Tak przygotowane uszka wrzucaj na osolony wrzątek. Po ugotowaniu, zahartuj.
Źródło przepisu: moja Kuchnia