Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Warzywa z kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kuskusu
  • 2 łyżki  zielonych oliwek
  • 2 łyżki  czarnych oliwek
  • 2 sztuki kolorowe papryki
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 sztuka ogórek
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  oleju lub oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyć i po usunięciu gniazd nasiennych włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 25 minut.
  2. Kuskus zalać osoloną wrzącą wodą tak, aby woda sięgała 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Następnie przykryć i odstawić na ok. 5 minut.
  3. Pomidory oraz ogórek umyć i pokroić w kostkę. Osączone z zalewy oliwki pokroić na pół. Papryki wyjąć, zawinąć w ściereczkę. Z ostudzonej papryki zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w paski.
  4. Kiedy kasza napęcznieje i ostygnie, połączyć ją z przygotowanymi warzywami i natką pietruszki.
  5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną soli, pieprzu oraz olejem. Sosem polać sałatkę, po czym dokładnie wymieszać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE