Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 szklanka kuskusu
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki czarnych oliwek
2 sztuki kolorowe papryki
2 sztuki pomidory
1 sztuka ogórek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
sok z cytryny do smaku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyć i po usunięciu gniazd nasiennych włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 25 minut.
- Kuskus zalać osoloną wrzącą wodą tak, aby woda sięgała 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Następnie przykryć i odstawić na ok. 5 minut.
- Pomidory oraz ogórek umyć i pokroić w kostkę. Osączone z zalewy oliwki pokroić na pół. Papryki wyjąć, zawinąć w ściereczkę. Z ostudzonej papryki zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w paski.
- Kiedy kasza napęcznieje i ostygnie, połączyć ją z przygotowanymi warzywami i natką pietruszki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną soli, pieprzu oraz olejem. Sosem polać sałatkę, po czym dokładnie wymieszać.