Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Watruszki - drożdżówki z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  mąki
  • 3 dag  drożdży
  • 3 łyżki  cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 4 sztuki jajka
  • 10 dag  masła
  • cukier waniliowy
    Nadzienie
  • 30 dag  tłustego twarogu
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 sztuka białko
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki  rodzynek
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

    Dobrze ogrzaną mąkę przesiej do miski i zrób w niej wgłębienie. Dodaj drożdże, zasyp łyżeczką cukru i wlej letnie mleko. Wymieszaj, dodając nieco mąki z brzegów. Odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie, wbij całe jajko i dodaj 3 żółtka utarte z cukrem. Ciasto wyrabiaj, aż "odejdzie" od ręki. Wlej stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiaj dalej, aż ciasto ponownie przestanie się kleić do rąk. Pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie zrób nadzienie: zmielony ser utrzyj z żółtkami, białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, włóż do lodówki. Z ciasta drożdżowego uformuj wałek, pokrój na plastry. Pośrodku każdego kładź porcję sera, lekko podnieś brzegi ciasta i posmaruj je roztrzepanymi białkami. Piecz na złoty kolor w temperaturze 170°C przez 20-25 minut



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE