Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 700 g dojrzałych pomidorów
- 1 sztuka strąk czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- 125 g cukinii
- 125 g bakłażana
- 2 sztuki czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki gałązki natki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki siekanego rozmarynu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 g ricotty
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta ostrej mielonej papryki
- 250 g cannelloni (bez podgotowywania)
- 30 g parmezanu świeżo startego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Oberwane listki natki drobno posiekać. W dwóch garnkach rozgrzać po 1 łyżce oliwy, do każdego wrzucić połowę czosnku i zeszklić go. Do pierwszego garnka włożyć pomidory, a do drugiego paprykę, cukinię i bakłażan. Dusić 3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
- Do warzyw domieszać łyżkę rozmarynu, połowę natki pietruszki oraz 4 łyżki duszonych pomidorów. Sos pomidorowy doprawić resztą ziół oraz koncentratem pomidorowym. Dusić warzywa 5 minut pod pokrywką i 3 minuty w otwartym garnku. Domieszać ricottę i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Do żaroodpornej formy wlać trochę sosu pomidorowego i rozprowadzić go pod dnie. Za pomocą grubej szprycy (od dekorowania tortów i ciast) napełnić cannelloni warzywami i ułożyć je w formie. Całość zalać resztą sosu pomidorowego, oprószyć parmezanem i piec na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut.