Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wegetariańskie cannelloni z ricottą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 700 g  dojrzałych pomidorów
  • 1 sztuka strąk czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 125 g  cukinii
  • 125 g  bakłażana
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki gałązki natki
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki  siekanego rozmarynu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 250 g  ricotty
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  ostrej mielonej papryki
  • 250 g  cannelloni (bez podgotowywania)
  • 30 g  parmezanu świeżo startego

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Oberwane listki natki drobno posiekać. W dwóch garnkach rozgrzać po 1 łyżce oliwy, do każdego wrzucić połowę czosnku i zeszklić go. Do pierwszego garnka włożyć pomidory, a do drugiego paprykę, cukinię i bakłażan. Dusić 3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Do warzyw domieszać łyżkę rozmarynu, połowę natki pietruszki oraz 4 łyżki duszonych pomidorów. Sos pomidorowy doprawić resztą ziół oraz koncentratem pomidorowym. Dusić warzywa 5 minut pod pokrywką i 3 minuty w otwartym garnku. Domieszać ricottę i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Do żaroodpornej formy wlać trochę sosu pomidorowego i rozprowadzić go pod dnie. Za pomocą grubej szprycy (od dekorowania tortów i ciast) napełnić cannelloni warzywami i ułożyć je w formie. Całość zalać resztą sosu pomidorowego, oprószyć parmezanem i piec na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE