Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
200 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 sztuki jajka
800 g szpinaku
200 g twarożku śmietankowego
100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
3 sztuki startego parmezanu
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko i wodę wlej do miski, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli, a następnie zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut. Jeśli zanadto zgęstnieje, rozcieńcz je przed smażeniem naleśników niewielką ilością wody.
- Na natłuszczoną olejem patelnię wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
- Szpinak umyj, włóż do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody i duś 4-5 minut. Ostudź, odsącz nadmiar wody i grubo posiekaj liście.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z twarożkiem oraz śmietaną lub jogurtem i dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki i ułóż w formie do zapiekania.
- Pomidory wraz z zalewą dopraw solą i pieprzem i polej nimi naleśniki. Posyp parmezanem i zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.