Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka bakłażanowo - pomidorowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  oliwy z oliwek
  • 4 sztuki bakłażany pokrojone w grube plastry
  • 8 sztuk dużych pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1 sztuka posiekany ząbek czosnku
  • 1 sztuka posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki  dokładnie pokrojonego tymianku
  • 200 g  sera mozzarella pokrojonego w cienkie plasterki
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść duże naczynie żaroodporne.
  2. Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażana w małych porcjach przez 5-7 minut lub do momentu, kiedy cały zbrązowieje. Dobrze osusz na ręczniku papierowym. W tej samej patelni smaż pomidory przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
  3. Warstwę bakłażanów umieść na spodzie naczynia żaroodpornego, następnie pokryj warstwą mikstury pomidorowej. Czynność powtarzaj. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu do momentu, kiedy bakłażany będą miękkie.
  4. Ser mozzarella ułóż na wierzch i posyp solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut lub do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE