Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 sztuki bakłażany pokrojone w grube plastry
8 sztuk dużych pokrojonych pomidorów bez skórki
1 sztuka posiekany ząbek czosnku
1 sztuka posiekana szalotka
2 łyżeczki dokładnie pokrojonego tymianku
200 g sera mozzarella pokrojonego w cienkie plasterki
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść duże naczynie żaroodporne.
- Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażana w małych porcjach przez 5-7 minut lub do momentu, kiedy cały zbrązowieje. Dobrze osusz na ręczniku papierowym. W tej samej patelni smaż pomidory przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
- Warstwę bakłażanów umieść na spodzie naczynia żaroodpornego, następnie pokryj warstwą mikstury pomidorowej. Czynność powtarzaj. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu do momentu, kiedy bakłażany będą miękkie.
- Ser mozzarella ułóż na wierzch i posyp solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut lub do momentu, kiedy ser się rozpuści.