Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 g dyni
- 600 g cukinii
- 600 g pomidorów
- 2 sztuki cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 sztuki gałązki tymianku
- 4 sztuki gałązki oregano
- 2 sztuki gałązki rozmarynu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
- listki bazylii do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię oczyścić, obrać i pokroić w plastry grubości ok. pół centymetra. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić również w cienkie plasterki.
- Cebule i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zioła umyć i drobno pokroić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Żaroodporną formę posmarować oliwą. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć w niej cebulę i zioła (ok. 5 minut). Dołączyć czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.
- W formie rozłożyć warstwami dynię, pomidory i cukinię. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i mieszanką cebuli z ziołami. Pozostałą oliwą polać warzywa.
- Warzywa zapiekać około godzinę na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika (przy termoobiegu w temperaturze 160 stopni), aż staną się miękkie. Bazylię umyć. Potrawę na ciepło podawać po posypaniu bazylią.