Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zapiekanka z warzyw


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 g  dyni
  • 600 g  cukinii
  • 600 g  pomidorów
  • 2 sztuki cebule
  • 6 ząbków  czosnku
  • 4 sztuki gałązki tymianku
  • 4 sztuki gałązki oregano
  • 2 sztuki gałązki rozmarynu
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię oczyścić, obrać i pokroić w plastry grubości ok. pół centymetra. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić również w cienkie plasterki.
  2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zioła umyć i drobno pokroić.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Żaroodporną formę posmarować oliwą. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć w niej cebulę i zioła (ok. 5 minut). Dołączyć czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.
  4. W formie rozłożyć warstwami dynię, pomidory i cukinię. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i mieszanką cebuli z ziołami. Pozostałą oliwą polać warzywa.
  5. Warzywa zapiekać około godzinę na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika (przy termoobiegu w temperaturze 160 stopni), aż staną się miękkie. Bazylię umyć. Potrawę na ciepło podawać po posypaniu bazylią.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Barbarella

Posty : 59

Przepisy: 2


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE