Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400-500 g  makaronu penne
  • ser lazur
  • 1 sztuka op. mrożonego szpinaku ok. 500g
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 1 kostka  warzywna bulionowa
  • jajko
  • 2-3 łyżki  śmietany
  • tłuszcz do posmarowania naczynia

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Nierozmrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę warzywną i od czasu do czasu mieszając, dusimy na małym ogniu.
  2. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy rozkłócone jajko i śmietanę. Mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
  3. Ser lazur trzemy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem wkładamy warstwami na przemian makaron oraz szpinak.
  4. Na końcu posypujemy startym serem. Wkładamy naczynie do nagrzanego do temp. 220st i pieczemy póki ser się nie roztopi.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE