Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400-500 g  makaronu penne
  • ser lazur
  • 1 sztuka op. mrożonego szpinaku ok. 500g
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 1 kostka  warzywna bulionowa
  • jajko
  • 2-3 łyżki  śmietany
  • tłuszcz do posmarowania naczynia

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Nierozmrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę warzywną i od czasu do czasu mieszając, dusimy na małym ogniu.
  2. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy rozkłócone jajko i śmietanę. Mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
  3. Ser lazur trzemy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem wkładamy warstwami na przemian makaron oraz szpinak.
  4. Na końcu posypujemy startym serem. Wkładamy naczynie do nagrzanego do temp. 220st i pieczemy póki ser się nie roztopi.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE