Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400-500 g makaronu penne
- ser lazur
- 1 sztuka op. mrożonego szpinaku ok. 500g
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kostka warzywna bulionowa
- jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- tłuszcz do posmarowania naczynia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Nierozmrożony szpinak wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę warzywną i od czasu do czasu mieszając, dusimy na małym ogniu.
- Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy rozkłócone jajko i śmietanę. Mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
- Ser lazur trzemy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego tłuszczem wkładamy warstwami na przemian makaron oraz szpinak.
- Na końcu posypujemy startym serem. Wkładamy naczynie do nagrzanego do temp. 220st i pieczemy póki ser się nie roztopi.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników