Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka sałaty
3 sztuki duże ziemniaki
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa do grilla
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Myjemy sałatę, rozdzielając ją na pojedyncze liście i dokładnie osuszamy. Następnie rwiemy je na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy, aż się zrumienią.
- Upieczonymi ziemniaczkami posypujemy sałatę, zalewamy sosem z majonezu i jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem, startym ząbkiem czosnku i przyprawą do grilla.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników