Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ziemniaki w mundurkach na patisonie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni patison
  • 6 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • 1 sztuka pomidor
  • 1 pęczek  koperku
  • kilka łyżek twarogu
  • szczypiorek
  • 1 ząbek  czosnku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach.
  2. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Twaróg włóż do miseczki. Dodaj koperek, szczypiorek, czosnek i szczyptę soli. Wymieszaj.
  3. Patisona umyj i pokrój w 1-cm plastry. Wydrąż nasiona. Jajko roztrzep z solą i ziołami prowansalskimi. Krążki patisona obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na małym ogniu, aby patison zmiękł, ale nie przypiekł się zbyt mocno.
  4. Ziemniaki natnij wzdłuż, nacięcie wypełnij łyżką dipu serowego.
  5. Na dużym talerzu ułóż krążki patisona, a w puste miejsca w środku plastra włóż po faszerowanym ziemniaku. Udekoruj pokrojonym pomidorem i koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE