Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
1 sztuka średni patison
6 sztuk młodych ziemniaków
1 sztuka jajko
bułka tarta
sól
zioła prowansalskie
olej
1 sztuka pomidor
1 pęczek koperku
kilka łyżek twarogu
szczypiorek
1 ząbek czosnku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach.
- Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Twaróg włóż do miseczki. Dodaj koperek, szczypiorek, czosnek i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Patisona umyj i pokrój w 1-cm plastry. Wydrąż nasiona. Jajko roztrzep z solą i ziołami prowansalskimi. Krążki patisona obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na małym ogniu, aby patison zmiękł, ale nie przypiekł się zbyt mocno.
- Ziemniaki natnij wzdłuż, nacięcie wypełnij łyżką dipu serowego.
- Na dużym talerzu ułóż krążki patisona, a w puste miejsca w środku plastra włóż po faszerowanym ziemniaku. Udekoruj pokrojonym pomidorem i koperkiem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!