Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 szklanek mąka
1 szklanka mleko
1/2 szklanki woda mineralna
gazowana1 sztuka jajka
3 sztuki jabłko
1 łyżka olej
+ do smażenia2 łyżki cukier
1/2 łyżeczki cynamon
2 łyżki sok z cytryny
250 g śmietana kremówka
3 łyżki cukier waniliowy
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Jajko rozkłóć z mlekiem, wodą gazowaną oraz 1 łyżką oleju, a następnie wlej do mąki. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto, po czym odstaw je na 20 minut.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Skrop jabłka sokiem z cytryny i wrzuć do garnka. Podlej owoce 2 łyżkami wody i duś na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną dodaj cukier i smaż, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Zawartość garnka połącz z cynamonem. Całość odstaw do przestygnięcia.
- Naleśniki usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie każdy placek posmaruj przygotowanym farszem jabłkowym, a następnie złóż w trójkąty. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec wsypuj porcjami cukier waniliowy, cały czas miksując. Krem przełóż do szprycy i wyciśnij, dekorując potrawę.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski