Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
kapusta włoska
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki kaszy gryczanej
marchew
burak
pietruszka
1/2 sztuki selera
mały por
cebula
białko jajka
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę obgotuj w osolonej wodzie
- Ryż i kaszę ugotuj wg wskazówek podanych na opakowaniu
- Marchew, burak, pietruszkę i seler obierz, po czym zetrzyj na tarce. cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj do niej starte warzywa i pora pokrojonego w talarki. Całość duś do miękkości.
- Gdy warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości, wymieszaj je z ugotowaną kaszą, ryżem a także białkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Liście kapusty napełnij farszem, zawijaj. Ułóż w naczyniu, podlej wodą, ugotuj. Podawaj z sosem pomidorowym, posypane natką pietruszki.