Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.01.2021 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Babka ziemniaczana ze śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • masło do posmarowania formy
  • 1/2 szklanki  gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw, a następnie odsącz przez gazę.
  2. Mleko zagotuj. Gorącym mlekiem zalej masę ziemniaczaną. Mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do masy dodaj jajka, sól, kminek, majeranek. Dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę wlej do wysmarowanej masłem brytfanny. Piecz 30 minut w 250 st. C. Po tym czasie polej górę babki śmietaną i piecz kolejne 20 minut.
  4. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i podawaj polaną stopionym tłuszczem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE