Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 sztuka mały koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka suszonego oregano
świeże listki bazylii
sól
pieprz
2 sztuki małe bakłażany
6 sztuk pomidorków cherry
1 sztuka mini mozzarella
oliwa z oliwek
folia aluminiowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Miąższ i wnętrze bakłażana oprósz solą i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie opłucz pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem. Dodaj pokrojony miąższ z bakłażana.
- Wydrążone bakłażany posmaruj w środku oliwą. Wypełnij je farszem, ułóż w formie wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej oliwą. Na wierzch ułóż połówki pomidorków i mozzarelli. Oprósz oregano, pieprzem i solą.
- Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia