Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Bananowe kluski kładzione


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bananowe kluski kładzione można podawać z dodatkiem bitej śmietany. Przepis można zmodyfikować i zamiast cukru muscovado dodać cukier brązowy lub kryształ.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki  banan
    średniej wielkości, dojrzałe
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  mąka
  • 250 g  ser biały
  • sól
    do smaku
  • 5 listków  mięta
    do dekoracji
  • 1 szklanka  sok z jabłek
  • 2 łyżki  cukier muscovado

Sposób przyrządzania:

  1. Banany rozgnieć w misce za pomocą widelca. Następnie dodaj do nich ser oraz wbij jajka. Składniki zmiksuj na gładką masę.
  2. Do zawartości miski dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy bananowo-serowej formuj kluseczki i nakładaj je za pomocą łyżki na wrzątek. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
  4. Do garnka wlej sok. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kluski podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy wegetariańskiebanany


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE