Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki banan
średniej wielkości, dojrzałe2 sztuki jajka
200 g mąka
250 g ser biały
sól
do smaku5 listków mięta
do dekoracji1 szklanka sok z jabłek
2 łyżki cukier muscovado
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banany rozgnieć w misce za pomocą widelca. Następnie dodaj do nich ser oraz wbij jajka. Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Do zawartości miski dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy bananowo-serowej formuj kluseczki i nakładaj je za pomocą łyżki na wrzątek. Gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
- Do garnka wlej sok. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kluski podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku