Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki średnie bataty
2 łyżki stopionego oleju kokosowego
sól
1 sztuka wyciśnięty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminku
1/4 szklanki wody
60 g pokrojonych różyczek brokułów
1 sztuka pokrojona w kostkę czerwona papryka
20 g posiekanej natki pietruszki
sok i miąższ z cytryny
7 g drobno posiekanego koperku
20 g sera feta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bataty ułóż na blasze do pieczenia, polej 1 łyżką oleju kokosowego, oprósz solą i zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, natnij je wzdłuż i wydrąż miąższ, uważając by nie uszkodzić skórki.
- Na patelni podsmaż pozostały olej kokosowy z czosnkiem i ziarenkami kminku. Po minucie dodaj połowę wody, brokuły, paprykę oraz pietruszkę. Gotuj wszystko przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj miąższ z ziemniaków i sok z cytryny. Wymieszaj, podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj pozostałą wodę, miąższ z cytryny, koperek i sól.
- Powstałym farszem wypełnij skórkę batatów. Podawaj posypane kiełkami i pokruszoną fetą.
Źródło przepisu: Women's Health