Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 główka kapusta biała
mała2 sztuki marchew
1 sztuka cebula
300 g pieczarki
3 łyżki olej
1 łyżeczka kminek
mielony200 g grzyby
marynowane w miodzie1/2 pęczki natka pietruszki
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i cebulę obierz. Kapustę oczyść, podziel na ćwiartki, wytnij głąb i poszatkuj. Marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj marchew i smaż, ciągle mieszając.
- Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę. Składniki wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pieczarki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Kapustę z pieczarkami oraz warzywami podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Grzyby marynowane w miodzie pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej grzyby razem z zalewą. Całość duś jeszcze 5 minut.
- Gotową kapustę wyłóż do miski. Udekoruj umytą i osuszoną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku