Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Biała kapusta z miodowymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Biała kapusta z miodowymi grzybami to przepis na oryginalne danie wigilijne.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta biała
    mała
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  cebula
  • 300 g  pieczarki
  • 3 łyżki  olej
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 200 g  grzyby
    marynowane w miodzie
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki i cebulę obierz. Kapustę oczyść, podziel na ćwiartki, wytnij głąb i poszatkuj. Marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj marchew i smaż, ciągle mieszając.
  3. Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę. Składniki wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pieczarki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Kapustę z pieczarkami oraz warzywami podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Grzyby marynowane w miodzie pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej grzyby razem z zalewą. Całość duś jeszcze 5 minut.
  5. Gotową kapustę wyłóż do miski. Udekoruj umytą i osuszoną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE