Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kapusty białej
- 4 sztuki suszone grzyby
- 5 sztuk suszonych śliwek
- 5 sztuk suszonych moreli
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 sztuka cebula
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę kiszoną posiekaj i zalej szklanką wody. Gotuj przez 30 minut ze szczyptą cukru. Kapustę białą poszatkuj, przełóż do osobnego garnka i dodaj do niej szklankę zimnej wody.
- Do białej kapusty dodaj morele, śliwki oraz grzyby. Całość duś przez 30 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego. Mieszaj co kilka minut.
- Cebule obierz, pokrój w paski, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj 1 łyżkę mąki, aby powstała zasmażka. Kapustę kiszoną połącz z zasmażką oraz białą kapustą, wymieszaj.
- Do zawartości garnka dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku