Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 500 g bobu
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka kalarepa
- 1 sztuka duży pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- kilka liści sałaty
- kilka liści roszponki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób oraz kalarepę gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedź. Kalarepę pokrój w kostkę, a bób obierz z łupinek.
- Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce rozgrzanego masła. Dodaj do niego bób, kalarepę, czosnek przeciśnięty przez praskę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smaż wszystko jeszcze 20 minut.
- Na talerzu rozłóż liście sałaty i roszponki. Na wierzch wyłóż bób z warzywami. Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka