Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg bób
młode ziarna - 3 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
płaska - 1 sztuka cebula
średniej wielkości - 1 szklanka mleko
- 2 łyżki koperek
posiekany - 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze miękki zmiel w maszynce.
- W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i drobno posiekaną cebulę. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj mleko i zmielony bób. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż, aż potrawa lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj koperek i natkę pietruszki. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa