Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka bagietka
pokrojona na 8 kromek3 sztuki pomidory
3 ząbki czosnek
1 garść bazylia
listki2 łyżki oliwa
- Sos tzatziki:
200 g jogurt grecki
1 sztuka ogórek zielony
2 ząbki czosnek
2 łyżki oliwa
1 łyżka ocet winny
1 łyżka koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Bazylię umyj, osusz, posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce z dodatkiem łyżeczki oliwy, solą i pieprzem.
- Kromki bagietki opiecz w tosterze. Na ciepłe pieczywo nakładaj łyżką pomidory.
- Ogórek posiekaj i zostaw na sitku, by ociekł. Czosnek i koperek posiekaj. Jogurt wymieszaj z ogórkiem, czosnkiem, oliwą i octem. Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Powstały sos podawaj do pomidorowych grzanek.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia