Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g ryż
250 g buraki
ugotowane1 sztuka cebula czerwona
średnia80 g masło
1/2 szklanki wino białe wytrawne
1 l bulion warzywny
60 g ser parmezan
starty100 g ser feta
1 garść natka pietruszki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion warzywny podgrzej. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 40 g roztopionego masła. Dodaj ryż i podsmażaj, cały czas mieszając. Następnie podlej wszystko winem i gotuj, aż alkohol odparuje.
- Buraki ostudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zawartości patelni. Całość wymieszaj.
- Risotto podlej niewielką ilością bulionu i gotuj, ciągle mieszając. Co kilka minut dodawaj kolejną porcję bulionu. Po 20 minutach zdejmij patelnię z ognia.
- Do ryżu dodaj pozostałą część masła i świeżo starty parmezan. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość starannie wymieszaj. Risotto rozłóż na talerze i posyp fetą pokrojoną w kostkę. Udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku