Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
500 g szparagi zielone
3 sztuki marchew
1 sztuka papryka czerwona
100 g śmietana kwaśna
8 sztuk tortilla placki
1 ząbek czosnek
2 łyżki masło
150 g groszek zielony
strączkisól
do smakupieprz
do smaku
- Salsa śmietanowa:
250 g śmietana kwaśna
2 łyżki rzeżucha
posiekana2 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
- Salsa pomidorowa:
4 sztuki pomidory
1 sztuka papryczka jalapeno
1/2 sztuki cebula czerwona
kolendra
świeża1 sztuka limonka
oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników przygotuj salsę śmietanową i pomidorową. Kwaśną śmietanę wymieszaj z posiekaną rzeżuchą i dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Pomidory umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Jalapeno, kolendrę oraz cebulę posiekaj i dodaj do pomidorów. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem.
- Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końce i podgotuj w osolonej wodzie. Schłodź w zimnej wodzie i zostaw do ocieknięcia.
- Marchewki obierz, pokrój wzdłuż w paski i chwilę gotuj w osolonej wodzie. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w długie paski.
- Kwaśną śmietanę dopraw startym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuść masło i podsmaż wszystkie warzywa wraz ze strączkami groszku. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Tortille posmaruj doprawioną śmietaną i rozłóż na niej warzywa. Zwiń je i usmaż na patelni grillowej. Podawaj z przygotowanymi salsami.
Źródło przepisu: Smacznego!