Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 500 g szparagi zielone
- 3 sztuki marchew
- 1 sztuka papryka czerwona
- 100 g śmietana kwaśna
- 8 sztuk tortilla placki
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki masło
- 150 g groszek zielony
strączki - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Salsa śmietanowa:
- 250 g śmietana kwaśna
- 2 łyżki rzeżucha
posiekana - 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Salsa pomidorowa:
- 4 sztuki pomidory
- 1 sztuka papryczka jalapeno
- 1/2 sztuki cebula czerwona
- kolendra
świeża - 1 sztuka limonka
- oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników przygotuj salsę śmietanową i pomidorową. Kwaśną śmietanę wymieszaj z posiekaną rzeżuchą i dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Pomidory umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Jalapeno, kolendrę oraz cebulę posiekaj i dodaj do pomidorów. Dopraw sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem.
- Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końce i podgotuj w osolonej wodzie. Schłodź w zimnej wodzie i zostaw do ocieknięcia.
- Marchewki obierz, pokrój wzdłuż w paski i chwilę gotuj w osolonej wodzie. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w długie paski.
- Kwaśną śmietanę dopraw startym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuść masło i podsmaż wszystkie warzywa wraz ze strączkami groszku. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Tortille posmaruj doprawioną śmietaną i rozłóż na niej warzywa. Zwiń je i usmaż na patelni grillowej. Podawaj z przygotowanymi salsami.
Źródło przepisu: Smacznego!