Dzisiaj jest: Środa, 17.08.2022 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Calzone z suszonymi grzybami i szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 300 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 250 g  mrożonego szpinaku
  • 200 g  całych pomidorów z puszki
  • 4 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 1 sztuka płat gotowanego schłodzonego ciasta na pizzę
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 100 g  sera mozzarella
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby namocz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż pokrojone w kostkę pomidory oraz osączone i pocięte grzyby. Całość dopraw i duś przez 20 minut. Na końcu dodaj posiekany szpinak.
  2. Płat ciasta na pizzę przekrój na pół i równomiernie posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek. Na połowie każdego kawałka wyłóż nadzienie.
  3. Na farszu ułóż kilka listków natki pietruszki, po czym całość posyp połową startej na tarce o małych oczkach mozzarelli. Nadzienie przykryj drugą połową ciasta, mocno dociskając brzegi za pomocą widelca.
  4. Calzone przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą z oliwek i posyp resztą startej mozzarelli. Pierożki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i piecz 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE