Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 300 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mrożonego szpinaku
- 200 g całych pomidorów z puszki
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 sztuka płat gotowanego schłodzonego ciasta na pizzę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g sera mozzarella
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby namocz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż pokrojone w kostkę pomidory oraz osączone i pocięte grzyby. Całość dopraw i duś przez 20 minut. Na końcu dodaj posiekany szpinak.
- Płat ciasta na pizzę przekrój na pół i równomiernie posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek. Na połowie każdego kawałka wyłóż nadzienie.
- Na farszu ułóż kilka listków natki pietruszki, po czym całość posyp połową startej na tarce o małych oczkach mozzarelli. Nadzienie przykryj drugą połową ciasta, mocno dociskając brzegi za pomocą widelca.
- Calzone przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałą oliwą z oliwek i posyp resztą startej mozzarelli. Pierożki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i piecz 20 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku