Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki serki camembert
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki i oczyść z pestek.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z oregano, solą, brązowym cukrem oraz pieprzem. Dodaj do śliwek i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej łyżeczkę masła i obsmaż na nim przygotowane wcześniej śliwki.
- W każdym serku camembert natnij kieszonkę. Łyżeczką usuń trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki.
- Nałóż porcję śliwek do każdego serka. Zanurz krążki sera w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Resztę sera (to co zostało po wydrążeniu) dodaj do pozostałych śliwek. Wymieszaj wszystko, by serek się dokładnie rozpuścił.
- Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej serki camembert z obu stron na złoty kolor.
- Faszerowany camembert podawaj udekorowany pozostałymi śliwkami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka