Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g makaron cannelloni
400 g ser ricotta
350 g szpinak
3 ząbki czosnek
2 sztuki szalotka
gałka muszkatołowa
do smaku500 ml przecier pomidorowy
4 gałązki oregano
1 garść bazylia
listki2 łyżki masło
1 łyżka mąka
400 ml mleko
2 łyżki oliwa
2 łyżki ser parmezan
tartysól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, odciśnij. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij szalotki i 2 ząbki czosnku. Dodaj szpinak i podsmaż wszystko przez chwilę. Następnie odciśnij nadmiar płynu i przełóż do miski.
- Gdy masa przestygnie, dodaj do niej ricottę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Przecier wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy. Na koniec dopraw do smaku.
- Masło rozpuść w garnku. Dodaj mąkę, zasmażkę rozprowadź mlekiem i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Suche cannelloni wypełnij farszem szpinakowo-serowym. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 1/3 sosu beszamelowego i ułóż na nim połowę cannelloni. Następnie zalej je sosem pomidorowym i 1/3 beszamelu. Połóż drugą warstwę makaronu, polej sosem pomidorowym i resztą beszamelu. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia