Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaron cannelloni
- 400 g ser ricotta
- 350 g szpinak
- 3 ząbki czosnek
- 2 sztuki szalotka
- gałka muszkatołowa
do smaku - 500 ml przecier pomidorowy
- 4 gałązki oregano
- 1 garść bazylia
listki - 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 400 ml mleko
- 2 łyżki oliwa
- 2 łyżki ser parmezan
tarty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, odciśnij. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij szalotki i 2 ząbki czosnku. Dodaj szpinak i podsmaż wszystko przez chwilę. Następnie odciśnij nadmiar płynu i przełóż do miski.
- Gdy masa przestygnie, dodaj do niej ricottę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Przecier wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy. Na koniec dopraw do smaku.
- Masło rozpuść w garnku. Dodaj mąkę, zasmażkę rozprowadź mlekiem i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Suche cannelloni wypełnij farszem szpinakowo-serowym. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 1/3 sosu beszamelowego i ułóż na nim połowę cannelloni. Następnie zalej je sosem pomidorowym i 1/3 beszamelu. Połóż drugą warstwę makaronu, polej sosem pomidorowym i resztą beszamelu. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia