Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cannelloni z ricottą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cannelloni z ricottą to przepis na potrawę inspirowaną kuchnią włoską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  makaron cannelloni
  • 400 g  ser ricotta
  • 350 g  szpinak
  • 3 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  szalotka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 500 ml  przecier pomidorowy
  • 4 gałązki  oregano
  • 1 garść  bazylia
    listki
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 400 ml  mleko
  • 2 łyżki  oliwa
  • 2 łyżki  ser parmezan
    tarty
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz, odciśnij. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij szalotki i 2 ząbki czosnku. Dodaj szpinak i podsmaż wszystko przez chwilę. Następnie odciśnij nadmiar płynu i przełóż do miski.
  2. Gdy masa przestygnie, dodaj do niej ricottę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
  3. Przecier wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i 1 łyżką oliwy. Na koniec dopraw do smaku.
  4. Masło rozpuść w garnku. Dodaj mąkę, zasmażkę rozprowadź mlekiem i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Suche cannelloni wypełnij farszem szpinakowo-serowym. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 1/3 sosu beszamelowego i ułóż na nim połowę cannelloni. Następnie zalej je sosem pomidorowym i 1/3 beszamelu. Połóż drugą warstwę makaronu, polej sosem pomidorowym i resztą beszamelu. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE