Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 8 sztuk makaron cannelloni
- 1 pęczek szparagi
zielone - 2 łyżeczki oliwa
- 200 g śmietana
12% - 50 g ser pleśniowy
typ blue - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 garść bazylia
świeża
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi umyj, osusz i przytnij tak, by były o 4 cm dłuższe niż cannelloni.
- Do garnka wlej śmietanę, dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj mieszając. Dopraw do smaku.
- Szparagi blanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź.
- Cannelloni ugotuj al dente. Rozłóż makaron na talerzu i skrop oliwą. Do każdej rurki włóż po kilka szparagów. Przed podaniem polej sosem śmietanowym i posyp bazylią.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia