Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cebulaki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Farsz
  • 7-8 sztuk cebul
  • masło lub oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • mak do posypania cebulaków
    Ciasto
  • 1 kg  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 6 łyżek  mleka
  • 250 g  masła
  • 1 łyżeczka  soli
  • 40 g  drożdży
  • 3 łyżeczki  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, posiekaj, podsmaż i dopraw do smaku. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Do pozostałej mąki oraz cukru dodaj 1 jajko, sól, rozczyn i masło. Składniki wyrób. Z powstałego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie formuj z ciasta placki i rozłóż w odpowiedniej odległości na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdym placku zrób wgłębienie i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wyłóż nadzienie cebulowe.
  4. Cebulaki odstaw na 30 minut. Wierzchy posyp makiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE