Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Farsz
- 7-8 sztuk cebul
- masło lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- mak do posypania cebulaków
- Ciasto
- 1 kg mąki
- 2 sztuki jajka
- 6 łyżek mleka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 40 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, posiekaj, podsmaż i dopraw do smaku. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuść i ostudź.
- Do pozostałej mąki oraz cukru dodaj 1 jajko, sól, rozczyn i masło. Składniki wyrób. Z powstałego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formuj z ciasta placki i rozłóż w odpowiedniej odległości na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdym placku zrób wgłębienie i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wyłóż nadzienie cebulowe.
- Cebulaki odstaw na 30 minut. Wierzchy posyp makiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników