Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g mąki
80 g masła
6 sztuk cebul
120 g sera camembert
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietany 12%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, pokrojone zimne masło i zagnieć. Następnie stopniowo dodając 3-5 łyżek zimnej wody, kontynuuj zagniatanie, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju, a gdy się zeszklą dopraw cukrem i odstaw do wystygnięcia. Camembert pokrój w cienkie plasterki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Następnie nakłuj ciasto widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 190 st. C.
- Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto, przestudź. Na schłodzone ciasto wyłóż plastry camembert'a, a na niego cebulę. Wierzch posmaruj śmietaną i ułóż pozostały ser. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia