Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Ciasto:
1.5 szklanek mąka pszenna
1/2 szklanki woda
gorąca1 sztuka jajka
małe1 łyżeczka olej
1 szczypta sól
- Farsz:
1/2 sztuki brokuł
50 g ser
mieszanka tartych serów
- Dodatkowo:
1.5 l olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Przełóż brokuł do miseczki, dodaj tarte sery i wymieszaj na gładką masę.
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy i szklanką wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Sklej brzegi ciasta formując pierożki.
- W średniej wielkości garnku rozgrzej olej. Wrzuć pierogi i smaż do zarumienienia. Gotowe pierogi podawaj z sosem i surówką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka