Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bagietka
- 100 g szpinak
mrożony, w liściach - 1 sztuka cebula
mała - 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki olej
- 100 g pomidory
- 250 g ser żółty
tarty - 2 sztuki jajka
- gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 listki bazylia
- 1 szczypta chili (przyprawa)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podgrzewaj do czasu, aż się rozmrozi, często mieszając.
- Szpinak odciśnij, usuwając nadmiar płynu. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekane listki bazylii.
- Bagietki przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrąż, uważając na to, by nie uszkodzić delikatnej skórki.
- Jajka wymieszaj ze startym czosnkiem i żółtym serem. Dopraw solą, pieprzem, chili oraz gałką muszkatołową.
- Do szpinaku i pomidorów wlej masę jajeczną. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Wydrążone bagietki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadziej przygotowanym farszem. Piecz przez 20 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku