Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chrupiące zapiekanki ze szpinakiem i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do przygotowania chrupiących zapiekanek ze szpinakiem i pomidorami najlepiej jest wykorzystać czerstwe bagietki. Przepis można wzbogacić dodając do farszu posiekane pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  bagietka
  • 100 g  szpinak
    mrożony, w liściach
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  olej
  • 100 g  pomidory
  • 250 g  ser żółty
    tarty
  • 2 sztuki  jajka
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 4 listki  bazylia
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podgrzewaj do czasu, aż się rozmrozi, często mieszając.
  2. Szpinak odciśnij, usuwając nadmiar płynu. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekane listki bazylii.
  3. Bagietki przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrąż, uważając na to, by nie uszkodzić delikatnej skórki.
  4. Jajka wymieszaj ze startym czosnkiem i żółtym serem. Dopraw solą, pieprzem, chili oraz gałką muszkatołową.
  5. Do szpinaku i pomidorów wlej masę jajeczną. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  6. Wydrążone bagietki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nadziej przygotowanym farszem. Piecz przez 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE