Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kalarepa
duża - 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki papryka zielona
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 2 sztuki marchew
- 1 łyżka masło
- 6 łyżek mleko
- 1/2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 łyżka koperek
posiekany - sól
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepę obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ćwierćplasterki. Obie papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i delikatnie podduś na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę, oprósz szczyptą cukru i chwilę podsmaż. Wlej 4 łyżki wody i duś, aż marchewka zmięknie.
- Dodaj kalarepę i paprykę. Wszystko razem duś, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.
- Mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do warzyw i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek i całość dopraw do smaku solą.
Źródło przepisu: Warzywa tanie i zdrowe