Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 szklanki ciecierzycy
3 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
1 sztuka puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła klarowanego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z posiekanym czosnkiem na maśle klarowanym. Dodaj przyprawy, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Wlej 2/3 puszki mleka kokosowego. Duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
- Pod koniec gotowania dodaj pozostałe mleko kokosowe i sok z cytryny.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka