Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g ciecierzyca
- 500 g pieczarki
- 2 sztuki pomidory
mięsiste - 2 sztuki papryka czerwona
- 2 sztuki cebula
- 400 g pomidory krojone
z puszki - 2 łyżki musztarda ostra
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka czubryca czerwona
- 1 łyżka pomidory suszone
z bazylią - 1 łyżka peperoncini
- 1 łyżka papryka wędzona
- 1 łyżeczka sól cebulowa
- 1 łyżeczka pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cieciorkę zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia cieciorkę przepłucz, ponownie zalej wodą i gotuj przez 40 minut, aż będzie miękka.
- Ugotowaną cieciorkę odcedź i ponownie przełóż do garnka. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim paprykę z cebulą. Następnie dodaj pieczarki z pomidorami. Duś wszystko razem, aż płyn odparuje.
- Na koniec wlej pomidory z puszki, dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
- Tak przygotowane składniki przelej do garnka z cieciorką i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Warzywa tanie i zdrowe