Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki średniej wielkości cukinie
1-2 sztuki czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 sztuka czerwona papryka
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól
pieprz
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
oliwa do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, osusz i przetnij wzdłuż. Łyżeczką wydrąż środek, uważając, by nie uszkodzić cukinii. Wydrążony miąższ posiekaj i podsmaż razem z drobno posiekanymi cebulą, papryką i czosnkiem.
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym wymieszaj ją z przesmażonym farszem. Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Wydrążone cukinie posmaruj oliwą, oprósz solą oraz pieprzem i wypełnij farszem z kaszy. Piecz 30-40 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać