Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3 sztuki cukinie
2 łyżki oleju rzepakowego
2 sztuki białe papryki
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka czerwona cebula
2 sztuki pomidory
4 sztuki zielone oliwki
4 sztuki czarne oliwki
100 g sera koziego twardego
sól
pieprz
papryka ostra
oregano
3 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ. Papryki oczyść, cebulę obierz, wszystko pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, wydrąż pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Papryki i cebulę przełóż do miski. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki, połowę posiekanej natki pietruszki i dopraw farsz do smaku.
- Połówki cukinii wypełnij farszem. Wierzch posyp pokruszonym serem. Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia