Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki cukinia
- 3 sztuki cebula
- 270 g ser feta
- 400 g fasola czerwona
- 400 g pomidory
krojone - 2 gałązki natka pietruszki
- 2.5 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na 2 łyżkach oleju rozgrzanego w garnku.
- Fasolę osącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka łyżek wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Uzyskaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cukinie umyj, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ ze środka. Tak przygotowane cukinie ułóż na fasoli.
- Połówki cukinii wypełnij podsmażoną cebulą, a wierzch posyp pokruszoną fetą. Skrop olejem, oprósz pieprzem i zapiekaj przez 18 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia