Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki małe cukinie
2 sztuki jabłka
1 sztuka duża cebula
3 łyżki masła
100 g zielonego groszku
1 łyżka posiekanych listków mięty
sok i skórka otarta z 1 cytryny
200 g posiekanych orzechów laskowych
cukier
sól
pieprz
kilka listków mięty
kilka listków melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu. Następnie wrzuć cukinie na chwilę do lekko osolonego wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i osusz.
- Wydrążony miąższ cukinii posiekaj w kostkę. Jabłka i cebule obierz, pokrój w plastry.
- W garnku rozgrzej 1,5 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojony miąższ z cukinii, groszek oraz miętę, wymieszaj i chwilę podduś. Na koniec dodaj jabłka, sok oraz skórkę otartą z cytryny, przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy farsz ostygnie zmiksuj go razem z orzechami, dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastą napełnij wydrążone wcześniej cukinie. Ułóż faszerowane warzywa w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posyp je wiórkami z pozostałego masła. Zapiekaj przez 30 minut.
Źródło przepisu: Palce Lizać