Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 3 sztuki cukinia
- 4 sztuki pomidory
- 1 garść natka pietruszki
- 1 kulka ser mozzarella
- 1 sztuka bagietka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - zioła prowansalskie
do smaku - czosnek granulowany
do smaku - 2 łyżki olej
- 2 łyżki masło
do grzanek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, osusz i wrzuć do wrzątku na 7 minut. Następnie przekrój je wzdłuż na 3 części, nie rozdzielając ich do końca i tworząc dwa korytarze tak, aby je nafaszerować.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Plastry pomidorów wsuń w wydrążone korytarze. Cukinie ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, oprósz solą, pieprzem i skrop olejem.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Cukinie posyp natką pietruszki i przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w 200 st. C.
- Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem i posyp ziołami z czosnkiem. Zapiekaj 15 minut w 200 st. C. Podawaj z gorącymi cukiniami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis