Dzisiaj jest: Niedziela, 27.11.2022 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Curry z kalafiora


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  mrożonego kalafiora
  • 3 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1/2 sztuki szkl. mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki  nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • 1 szczypta  chili w proszku
  • sól
  • 1 łyżka  oleju
  • 2-3 łyżki  masła najlepiej klarowanego
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej masło i olej, wrzuć kminek, posiekane cebule oraz starty czosnek. Wymieszaj, wlej kilka łyżek bulionu i duś 2-3 minuty.
  2. Następnie dodaj curry, wlej pozostały bulion, najlepiej ciepły, wrzuć podzielony na różyczki kalafior i gotuj, aż będzie miękki.
  3. Wlej mleko kokosowe, dopraw kurkumą, chili, imbirem i powoli zagotuj. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem z ryżem, ziemniakami z wody lub pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE