Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
80 dag mrożonego kalafiora
3 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 sztuki szkl. mleka kokosowego
1/2 łyżeczki nasion kminku
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1 szczypta chili w proszku
sól
1 łyżka oleju
2-3 łyżki masła najlepiej klarowanego
natka pietruszki lub koperek
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej masło i olej, wrzuć kminek, posiekane cebule oraz starty czosnek. Wymieszaj, wlej kilka łyżek bulionu i duś 2-3 minuty.
- Następnie dodaj curry, wlej pozostały bulion, najlepiej ciepły, wrzuć podzielony na różyczki kalafior i gotuj, aż będzie miękki.
- Wlej mleko kokosowe, dopraw kurkumą, chili, imbirem i powoli zagotuj. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem z ryżem, ziemniakami z wody lub pieczywem.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!