Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Cynamonowy przysmak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 3 łyżki  wody gazowanej
  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • sól
  • 1 łyżka  margaryny
  • 3 łyżki  rodzynek
  • 3 łyżki  posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki  rumu
  • 1 łyżeczka  cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Rodzynki zalej rumem, odstaw.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli i margaryną. Nie przerywając ubijania stopniowo wlewaj mleko i wodę, a następnie wsypuj 3/4 szklanki przesianej mąki. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białek, pozostałą mąką, rodzynkami, 1/2 cynamonu i orzechami. Wymieszaj.
  4. Usmaż 4 naleśniki. Przed podaniem posyp pozostałym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE