Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 4 sztuki jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sól
- 1 łyżka margaryny
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rodzynki zalej rumem, odstaw.
- Żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli i margaryną. Nie przerywając ubijania stopniowo wlewaj mleko i wodę, a następnie wsypuj 3/4 szklanki przesianej mąki. Odstaw na 30 minut.
- Następnie masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białek, pozostałą mąką, rodzynkami, 1/2 cynamonu i orzechami. Wymieszaj.
- Usmaż 4 naleśniki. Przed podaniem posyp pozostałym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy