Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 ml mleko
25 g cukier
300 g mąka
10 g drożdże
sól
do smaku2 łyżki rum
1 sztuka jajka
2 łyżki olej
2 łyżki kakao
5 łyżek masło klarowane
50 g czekolada gorzka
starta50 g śmietana kremówka
50 g cukier puder
250 g twaróg
1/2 łyżeczki cynamon
2 sztuki brzoskwinie
z puszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku podgrzej 250 ml mleka, po czym wlej je do miski. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałe ciepłe mleko wymieszaj z rumem, pozostałym cukrem, szczyptą soli i jajkiem. Mieszankę wraz z mąką, kakao i olejem stopniowo dodawaj do miski z rozczynem. Przygotuj gęste, gładkie ciasto.
- Do ciasta dodaj 2/3 czekolady. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Twaróg wymieszaj z kremówką, cukrem pudrem i cynamonem. Brzoskwinie osącz i pokrój na kawałki.
- Na rozgrzanym maśle smaż placuszki. Podawaj je z kremem twarogowym oraz brzoskwiniami. Gotowe danie posyp resztą czekolady.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski