Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1/4 szklanki mąka
- 6 łyżek cukier puder
- 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 szczypta sól
- 1.5 łyżek masło
- 8 łyżek mleko
- cukier
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę oraz 2 łyżki kakao przesiej do miski. Dodaj cukier puder, szczyptę soli oraz 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Masło rozpuść w garnku. Odmierz 6 łyżek mleka i dodaj do miski z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, po czym wlej roztopione masło. Całość wymieszaj na jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na niego porcje ciasta i smaż placuszki. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- 1 łyżkę kakao wsyp do szklanki. Dodaj 2 łyżki mleka oraz cukier do smaku i wymieszaj na jednolitą masę. Sos lekko zagotuj i polej nim placki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku