Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 l czerwonego barszczu
1 kg ziemniaków
300 g mąki
mała garść drobno startego sera żółtego
sól
8 łyżek masła
3 łyżki rukoli
2 łyżki koperku
3 sztuki garście szpinaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, obierz, przeciśnij przez praskę. Rukolę i koper umyj i posiekaj.
- Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj mąkę, rukolę, koperek i ser. Zagnieć ciasto, uformuj z niego wałki i pokrój w 3-centymetrowe kluseczki. Gotuj w barszczu przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową.
- Liście szpinaku umyj, osusz, pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Włóż szpinak na gotowe kopytka i polej roztopionym masłem. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Przyslij przepis