Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
40 dag mąki semoliny
4 sztuki jajka
1.5 łyżek oliwy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szczypta soli
- Sos
13 dag sera gorgonzola
13 dag sera ricotta
6 dag tartego parmezanu
3/4 szklanki kremówki
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, jajka, oliwę, koncentrat. Za pomocą widelca wymieszaj składniki, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
- Uformuj kulę, ułóż na desce oprószonej mąką, przykryj szklaną miską i zostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
- Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i potnij we wstążki. Lekko podsusz.
- Do garnka wlej śmietanę, dodaj pokruszoną gorgonzolę, ricottę, wsyp parmezan oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, do momentu aż sery się rozpuszczą.
- Makaron wrzucaj do osolonego wrzątku z łyżką oliwy. Gotuj 4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i przełóż do sosu serowego. Wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj na ogrzanych talerzach, oprószone pieprzem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy